Under en fredelig civil ulydighedsaktion i Aarhus blev 11 klimaaktivister anholdt af politiet, da de blokerede vejen for olietankbiler. Aktionen blev udført af folkebevægelsen Extinction Rebellion.


Af Extinction Rebellion Denmark
Aktionen blev deres største Aarhusianske aktion hidtil med folk fra både Jylland og Sjælland stå og se på.
“Det er vores handlinger i dag, der afgør om vi har stabile levevilkår de næste flere hundrede år.
Synnøve, 19 år, pædagogmedhjælper

Aktionen skal få Danmarks befolkning og politikernes øjne op for de massive klimaproblemer, som venter os. Den sætter fokus på en helt konkret område, hvor det er muligt at sætte ind allerede i dag for at komme klimakatastrofen til livs.

CO2-udledningen er i 2018 særligt steget i transportsektoren. Det vil jeg kaste lys på. Det er løgn, når regeringen siger vi er klimadukse, foregangsland eller har den grønne førertrøje på. Ved at blokere oliehavnen, blokerer vi for leverancerne af benzin og diesel til transportsektoren. Vi lammer den ved roden. Det er selvfølgelig symbolsk, så længe vi ikke er flere. Men jo værre klimakrisen bliver, des flere bliver vi også,” fortalte Astrid Pedersen, 70 år, folkepensionist.

Baggrund

Extinction Rebellion kræver, at de politiske ledere tager biodiversitets- og klimakrisen alvorligt og erklærer en nødsituation, samt bringer Danmarks CO2-udslip til netto nul i 2025. I Storbritannien erklærede det Britiske parlament enstemmigt en national ‘miljø- og klimamæssig nødtilstand‘ den 1. maj, efterfulgt af det Irske parlament den 9. maj.

Extinction Rebellion har erklæret et oprør mod beslutningstagerne, da deres manglende respons på den akutte klimakatastrofe truer vores fælles fremtid. Folkebevægelsen peger på vores lederes gentagne utilstrækkelige og mangelfulde handling og klimaforskeres advarsler. Som følge heraf mener Extinction Rebellion, med 174 danske forskere i ryggen, at fredelig og ikke-voldelig civil ulydighed er det mest forsvarlige og effektive middel til rådighed for at presse den nødvendige handling igennem.

Jeg har skrevet under på underskriftindsamlinger, været med til demonstrationer og protestmarcher i årevis, uden at der er sket noget. Da de forkastede borgerforslaget, som over 60.000 danskere havde skrevet under på, blev jeg gal. Nu skal der mere til,” Karina, 32, webdesigner.

Folkebevægelsen består af et bredt udsnit af den danske befolkning, der uanset politisk tilhørsforhold mener, at tiden er kommet til at udøve civil ulydighed som en sidste metode i kampen for omgående klimahandling.

Der er ikke flere tekster