På en såkaldt “Expressionist”-Aften  i dagbladet Politikens foredragssal for 100 år siden, den 4. februar 1919 oplæste eller opførte digteren Emil Bønnelycke sit værk om den myrdede tyske revolutions- og kommunistleder Rosa Luxemburg:  “Rosa Luxemburg – Prosalyrisk Symphoni Pathêtique in Memoriam”, et prosa-sørgedigt i seks dele hver under en italiensk musikalsk tempobetegnelse.


Af Socialistisk Bibliotek
I dansk litteraturhistorie huskes denne oplæsning på grund af slutningen, hvor Emil Bønnelycke affyrede 3 revolverskud for at illustrere de dræbende skud mod Rosa Luxemburg.
Teksten blev udgivet dengang i en lille bog i 100 nummererede eksemplarer og de godt 50 sider koster mindst 1.500 kr. i dag antikvarisk. Et lille heltemodigt forlag, Gladiator, har dog udgivet “Rosa Luxemburg … ”  i en bog sammen med andre Bønnelycke-tekster i 2016.
I anledning af 100-årsdagen har Socialistisk Bibliotek indskannet teksten og lagt den online i samlingen af indskannede (de fleste historiske) pjece- og artikeltekster, som vi vil gøre bredere tilgængelige, og som har en sammenhæng med andet indhold på bibliotekets site. Se: https://socbib.dk/kategori/tekster/
Emil Bønnelyckes tekst har Socialistisk Bibliotek forsynet med en indledning, dels om tekstens meget ringe historiske værdi, som bygger på den løgnagtige fortælling, at de to ledere af det nyoprettede tyske kommunistparti som deltog i den såkaldte Spartakist-opstand i januar 1919, blev myrdet herunder af vrede menneskemasser den 15. januar 1919. En historie som blev spredt i samtidens presse for at dække over, at Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht blev  myrdet af det bevogtningsmandskab, som på linje med de højreorienterede frikorps af demobiliserede tyske soldater, var under ansvar af den nye socialdemokratiske regering i Berlin.
Både indledningen og selve teksten er indskannet fra 1919-udgaven i den originale layout og med de dekorative figurer/vignetter, som adskiller bogens afsnit.
https://socbib.dk/rosa-luxemburg-prosalyrisk-symphoni-pathetique-in-memoriam/
Der er ikke flere tekster